Våga vara besvärlig

23 oktober 2016

Våga vara besvärlig

om hur du kan få det att funka för ovanliga personer i vanliga miljöer

 

Högtider, lov och ledighet, spänning och förväntan råder i många familjer, hopplöshet över att inte kunna göra allt det där andra verkar göra råder i några familjer. Om er familj är en av dessa tänkte jag nu komma med lite tips. Kanske tycker ni bara att jag är käck och jobbig, det kan vara så, men om jag kan få någon familj att lyckas ta sig ut på ett litet äventyr så tycker jag ändå att det är värt att skriva. 

 


Ett restaurangbesök kan vara svårt om familjen har barn med särskilda behov och ni inte vill bli uttittade, att andra besökare suckar över er eller att ni känner att barnet blir så uppskruvat och energitömt på upplevelsen att det sedan blir sammanbrott när ni kommer hem. Kanske var det några år sedan ni provade sist. När ni bestämt er för att prova, våga då vara besvärliga, ring eller mejla restaurangen och berätta att ni skulle behöva sitta lite avskilt och om ni har behov av särskild mat.  På många ställen, ofta hotellrestauranger finns möjlighet att få ett bord utan en massa folk som springer förbi och utan både insikt och utsikt. Har ni behov av att sitta helt avskilt kan en del ställen ordna det också och t ex duka upp i ett litet konferensrum åt er. Ni ska inte behöva avstå. Det kan kännas jobbigt att våga försöka, men ni kommer att uppleva en seger när ni lyckats. Att komma ut tillsammans som familj är viktigt, att göra nånting som andra gör, fast på ert vis och på era villkor kommer kännas bra. 

 


Det finns många andra ställen än restauranger man ska passa på att vara besvärlig för att få saker att funka och för att hitta ställen att hämta kraft. Åker ni färja kan ni t ex be att få en hytt att vara i eller mejla om ett avskilt bord i restaurangen. När ni ska flyga ska ni be om att få gå på först eller sist, beroende på vad som passar er. På många nöjesparker kan man med läkarintyg få ledsagarpass så att en förälder kan gå in och åka gratis med barnet som behöver det. På en del får man också gå före i köer till attraktioner och tillgång till vilrum. Ibland gäller förturen hela familjen och då blir barnet med funktionsvariation en stor tillgång för syskonen som också slipper stå i kö. På badhus, museum och andra offentliga platser finns möjlighet att fråga efter lugna platser för att vila sig från intryck. Det kan kännas besvärligt att vara besvärlig, men tänk så skönt det är när något funkar. 

 


Om du som läser detta inte själv har barn med särskilda behov, men känner någon familj som har det och har svårt att ta sig iväg på saker, då kanske du kan kolla upp något bra ställe att besöka tillsammans med familjen. Om du är den besvärlige som ringer och mejlar och fixar innan så kanske familjen orkar följa med dig på ett litet äventyr. Men kom ihåg, inga överraskningar, barn med särskilda behov behöver trygghet och veta var de ska och vad de ska göra. Visa bilder och berätta innan. Måhända behöver du också peppa familjen för att de ska våga, det kan vara längesedan de försökte sist. Säger de att det är omöjligt bör det respekteras, det är mycket vi inte vet om varandra. Kanske kan du då få någon i familjen, ett syskon eller en förälder att hänga på ensam. På detta sätt kan du ta chansen att göra skillnad.

 


Friskt vågat, hälften vunnit, ofta funkar saker bättre än vi tror!